La inceputul lui 2014, in Salonul Catwalk by Ramona Mindru lua nastere, timid, o idee venita din suflet, care demult dorea sa se materializeze. Clientii salonului erau invitati sa se alature unei initiative originale: toate veniturile realizate pe data de 13 Martie 2014 urmau sa fie donate unei cauze nobile. Fara sa pastreze un tarif standard, serviciile aduse doamnelor si domnisoarelor din Cluj care isi gasesc clipe de rasfat in acest salon, urmau sa aibe valoarea unui zambet de copil.

Inainte de acest prim eveniment, Ramona Mindru spunea: “Pentru că este primăvară şi întregul oraş palpită de dorinţa de a se trezi la viaţă, am început să conştientizăm cât de multă bucurie ne produce fiecare lucru mărunt din jurul nostru. Situaţia copiilor bolnavi ne-a sensibilizat dintotdeauna şi de multe ori nu am putut face tot ce ne-am fi dorit pentru aceştia. Acum am înţeles că uneori nu e nevoie să mutăm munţii din loc, dar că un gest frumos, venit din suflet, ne scoate pe noi din starea de indiferenţă şi îi ajută pe ei să vadă frumuseţea vieţii, chiar şi doar pentru câteva clipe în plus.”

Impactul extraordinar pe care l-a avut aceasta initiativa a facut ca, iata, luna de luna, acel eveniment unic sa se transforme in ceea ce este astazi: 13 cu Atitudine!

Dupa ce a reușit să antreneze sute de voluntari și să strângă peste 70.000 Euro pentru diferite cauze, povestea incepută acum 5 ani continuă.

Iata cateva cauze catre care ne-am indreptat atentia, si sumele pe care am reusit sa le donam:

1. AUTISM

62.646 lei au fost donati pentru sustinerea terapiilor si a sedintelor de logopedie si integrare senzoriala pentru copiii cu autism.

Copiii cu autism pot duce o viață normală dacă au acces la terapie specializată. Prin fondurile donate către Autism Transilvania, asociația a putut să ofere accesul la terapie unui număr mai mare de copii.

2. COPII CU CANCER

Cancerul dă peste cap viața unui copil. În această luptă, ei sunt întâmpinați de tot felul de alte obstacole. Există totuși asociații precum Asociatia Little People Romania sau Casa Filip care se luptă să dărâme aceste obstacole. Noi le-am găsit și le-am sprijinit.

70.445 lei au fost destinati tratamentelor copiilor bolnavi de cancer si sustinerii asociatiilor care gazduiesc persoane bolnave ce vin la tratament la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

3. CENTRELE DE PLASAMENT

Copiii din centrele de plasament merită să zâmbească! 45.470 lei din fondurile strânse în cadrul 13 cu Atitudine! au mers către asociații precum Organizatia Crestina EcceHomo, Asociația Copilul aflat în Dificultate Gura Humorului, Asociatia Alfa Grup, Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie”, DGASPC Cluj și Căsuța Perlino care îi integrează pe acești copii în activități sociale și le asigură continuarea studiilor.

4. BEBELUSII NASCUTI PREMATUR

Sectia de Neonatologie II a Clinicii de Obstratica si Ginecologie “Dominic Stanca” a primit 21.032 lei pentru achizitionarea aparaturii necesare ingrijirii bebelusilor nascuti prematur.

Aparatura medicală performantă este esențială pentru îngrijirea acestor bebeluși. Acum ne bucurăm că nou-născuții sunt îngrijiți în cele mai bune condiții. Mulțumim, CERT Transilvania!

5. DIABET 

Pentru copiii cu boli cronice, precum diabetul, participarea la taberele obișnuite poate fi dificilă. Noi ne-am dorit să le oferim și lor bucuria și experiența unei tabere organizată special pentru ei, așa că am donat 8.680 lei pentru Yuppi Camp 

6. INSUFICIENTA RENALA

Pentru persoanele care suferă de insuficiență renală cronică, fiecare zi e o adevărată luptă. Din când în când, merită să aibă parte de un mic „concediu”, în care să uite de suferință și să simtă că trăiesc cu adevărat. 

O donație în valoare de 9.845 lei a fost destinată tinerilor care suferă de insuficiența renală cronică pentru ca aceștia să aibe parte de susținere și să poată participa în tabere periodice care să le aline suferința.

Felicitări, Asociatia pentru Solidaritate si Empatie Delia Gradinaru, pentru tot ceea ce faceți!

7. COPII CU SINDROMUL DOWN

Copiii cu Sindrom Down nu trebuie marginalizați, ci dimpotrivă, integrați în societate. Noi i-am susținut, în mod repetat, pe cei de la Asociatia AGA Down Sindrom Cluj în cei 5 ani de 13 cu Atitudine!, cumulând donații de 8.616 lei.

8. COPII CU DEFICIENȚE DE VEDERE SI AUZ 

Copiii cu deficiențe de auz sau de vedere sunt parte din comunitatea Clujului. În loc să îi ignorăm, am preferat să îi ajutăm ori de câte ori au avut nevoie.

8.684 lei au fost acordați pentru susținerea cauzelor: Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, Asociatia Derzelas

9. EPILEPSIE 

Copiii cu epilepsie au nevoie de centre de diagnostic și de tratament corespunzător. Părinții acestor copii au nevoie de consiliere, pentru a le putea fi un adevărat sprijin în această luptă.

Am oferit sprijin de 14.170 lei pentru efectuarea analizelor, achiziționarea aparaturii speciale și pentru înființarea unui centru național de sprijin psihologic pentru părinți.

Asociații susținute: Lions Club Transilvania, Epilepsy Challenge Romania

10. COPII CU VENITURI REDUSE DIN MEDIUL RURAL

Doar prin accesul la educație și prin implicare susținută, copiii cu venituri reduse pot ieși din sărăcie. E de datoria noastră să ne implicăm, oricând cei mici au nevoie de ajutor!
Asociații susținute cu suma de 13.062 lei: Asociația Someș Dej, Asociatia Culturala LIDA

11. CRUCEA ROSIE

Fără aparatură medicală performantă, nu putem vorbi despre medicină de calitate. De aceea, am ales să susținem asociații precum Crucea Roșie Română Cluj cu suma de 4.723 lei.

12. PERSOANE IMOBILIZATE IN SCAUN CU ROTILE

Pentru unii dintre noi, faptul că mergem pe picioarele noastre este un lucru banal, însă pentru cei care se află în scaun cu rotile este un vis! Pentru mulți dintre ei acest vis poate deveni realitate, dacă le oferim accesul la terapii specializate.

17.134 lei au fost direcționați către asociații destinate persoanelor imobilizate în scaun cu rotile pentru terapii speciale și tratamente de fizioterapie.

Asociații susținute: Asociatia Handicope, Open Your Heart

13. COPIII DIN CENTRELE DE PLASAMENT

Lipsa resurselor financiare poate frânge aripile unui copil talentat care visează la un viitor mai bun. Noi nu trebuie să lăsăm niciodată acest lucru să se întâmple! 

Asociațiile care au în grijă copii din centru de plasament sau copii cu nevoi speciale au primit susținere financiară în valoare totală de 45.470 lei: Casa de Copii Casuta Bucuriei, Centrul De Zi Something New, Fundatia Inocenti – Romanian Children’s Relief, Arta de a fi Caritabil, Asociatia Hans Spalinger Cluj.